sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Hannes Lohen geenitutkimus



Kun Eemeliltä otettiin verinäytteet astutuskäyttöä varten, samalla otimme verta myös yhteen ylimääräiseen putkeen. Tämä sitä varten, että halusin osallistua Hannes Lohen kissojen geenitutkimukseen.

Kissojen geenitutkimusta johtaa siis professori Hannes Lohi, ja tutkimusta tehdään Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan sekä Folkhälsanin tutkimuskeskuksen alaisuudessa, Viikin ja Meilahden yliopistokampuksilla.

Kissan perimä saatiin kartoitettua vuonna 2008 ja se on mahdollistanut kissan monipuolisen geneettisen tutkimisen. Geenitutkimuksessa tarvitaan DNA:ta, jota voidaan eristää erilaisista näytteistä, kuten verestä, kudoksesta, karvoista ja syljestä. Tutkimuskäytössä suositaan verinäytteitä, sillä siitä saatu DNA:n määrä ja laatu on parempi kuin karva- tai sylkinäytteestä saatava.

Helsingin yliopistoon on perustettu geenitutkimuksia varten kissojen DNA-pankki, jonne tallennetaan sinne toimitetut näytteet. DNA-pankki on tulevaisuudessa todella hyödyllinen perinnöllisten sairauksien ja ominaisuuksien tutkimisen suhteen. Kissoista tullaan tulevaisuudessa tutkimaan sairauksien lisäksi monia muitakin rotutyypillisiin piirteisiin liittyviä asioita ja niiden tutkiminen on mahdollista vain laajasta DNA-näytemäärästä.

Jos näytteen on lähettänyt tutkimukseen ja se on näin ollen tallennettu DNA-pankkiin, voi kissan terveystietoja päivittää erillisellä lomakkeella. Eli jos kissa sairastuu johonkin sairauteen tai menehtyy, siitä tulisi ilmoittaa tutkimusryhmälle, jotta tiedot voidaan päivittää ja hyödyntää niitä tutkimuksissa.

Yllä olevat tekstit koskien tutkimusta on referoitu Kissojen geenitutkimuksen nettisivuilta http://www.kissangeenit.fi/ josta löytyy myös lisätietoja näytteenottovälineiden tilaamisesta, tarvittavat lomakkeet, sekä ohjeet näytteiden lähettämiseen.

Meillä tutkimukseen osallistuminen kävi käytännössä siis niin, että verikokeen yhteydessä  otettiin yksi ylimääräinen näyteputki verta. Se oli pakattu  jo eläinlääkäriasemalla niin, että sen pystyi postittamaan normaalissa kirjekuoressa. Sain eläinlääkäriltä myös mukaan tarvittavan lomakkeen, johon täytin kotona tarkemmat tiedot Eemelistä ja Eemelin terveydentilasta. Sitten ei muuta kuin lomake ja näyte kirjekuoreen ja kuori postiin.

Todella hienoa että tällaista tutkimusta tehdään ja jatkossa siitä saadaan varmasti paljon hyödyllistä tietoa kissoista ja niiden sairauksista. Toivottavasti mahdollisimman moni kissan omistaja osallistuu, sillä jos kissalta otetaan verikoe joka tapauksessa, samalla saa näytteen myös tähän. Itse asiassa eläinlääkäreiden olisi hyvä suositella tätä asiakkailleen, koska käytännössä tästä ei tule lisäkuluja kuin postimerkin verran.
Urhea geeninäytteen antaja.

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on osallistuttu tutkimukseen.

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Eurooppalaiskissat olikin ihan hyvin edustettuna DNA-pankissa.

    VastaaPoista