sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Kissaliiton tuomariseminaari - Manx & Cymric esittelyssä

Viikko sitten sunnuntaina Hyvinkäällä pidettiin Kissaliiton tuomariseminaari. Iltapäivällä seminaarissa tuomareille esiteltiin Manx ja Cymric rotuisia kissoja, jotka ovat hännättömiä rotuja. 

  Aluksi pidettiin lyhyt kertaus rodun piirteistä ja tämän jälkeen tuomarit pääsivät itse käsittelemään ja vertailemaan rodun eri edustajia. Mukana oli todella paljon näiden rotujen edustajia, joten tuomarit saivat hyvän katsauksen esimerkiksi eri hännän pituuksista, ja pääsivät hyvin vertailemaan kissoja keskenään. Useat tuomarit kiittelivät tätä tapaa tutustua paremmin rotuihin. Kun oli useita rodun edustajia rinnakkain, oli helppo havaita rodun erityispiirteitä ja vertailla niitä eri kissojen välillä.


 Olin mukana ottamassa tilaisuudesta kuvia ja tässä muutama otos tuolta reissulta. Itselleni nämä rodut ovat hieman vieraampia, joten paljon tuli uutta oppia minullekin.



Seuraavat otteet ovat kissaliiton sivuilta rotukuvauksesta: 
Manx-kissan tunnusomaisin piirre on hännättömyys. Manxeja syntyy hännättöminä, töpöhäntäisinä tai pitkähäntäisinä.


 

Hännättömyyden aiheuttaja on luonnon geenimutaatio. Jokainen rotunsa edustaja kantaa myös pitkähäntätekijää, ja näin ollen pentueeseen voi syntyä pitkähäntäisiäkin pentuja. 





Näyttelyihin hyväksytään hännättömät rumpy ja rumpy riser (MAN 51/52) sekä töpöhäntäinen stumpy (MAN 53). Pitkähäntäisillä manxeilla ei ole sertioikeuksia näyttelyissä, mutta nekin periyttävät hännättömyyttä ja siksi niitä käytetään jalostuksessa. 


 





Manx-kissan yleisilme on pyöreä. Selkä on lyhyehkö. Rakenteeltaan ne ovat vankkoja ja lihaksikkaita. Takamus on pyöreä, takajalat ovat etujalkoja hiukan korkeammat. 







Pää on pyöreä ja korvat melko korkealle sijoittuneet. Turkki saa olla minkä värinen tai kuvioinen tahansa, ja laadultaan se on lyhyt ja kaksinkertainen. 




Manx kantaa toisinaan perimässään pitkäkarvageeniä, ja jos pentueen kumpikin vanhempi on pitkäkarvageenin kantaja, saattaa pentueeseen syntyä sekä pitkäkarvaisia (cymric) että lyhytkarvaisia (manx) pentuja.




Cymricin turkki saa olla minkä värinen ja kuvioinen tahansa. Turkki on puolipitkä, kaksinkertainen, laadultaan tiheä, silkkinen ja pehmeä. Se on myös helppohoitoinen, eikä takkuunnu helposti.



 
Luonteeltaan manxit ovat seurallisia, osallistuvia ja sopeutuvaisia. Ne ovat helppoja kissoja, jotka omaavat rennon elämänasenteen.









1 kommentti: