Jokin aika sitten kävimme eläinlääkärillä, ja tuolloin kerroin, että Anselmilta otettiin verikokeita. Nyt on tullut aika paljastaa syy miksi näin tehtiin.
Sen lisäksi, että Anselmi on mielestäni kaunis kissa ja erittäin hyvän mallinen ruumiinrakenteeltaan, sillä on erinomainen harlekiini-värijakauma. Harlekiini tarkoittaa valkolaikuilla sitä, että värityksestä 25% - 50% on ns. värillistä aluetta, ja loput siis valkoista.
Koska myös Eemelin kasvattaja oli kiinnostunut Anselmista, aloin selvittämään sen edellytyksiä eurooppalaisten valkolaikkukissojen jalostuskäyttöön. Koska Anselmi ei ole rekisteröity eurooppalainen, tarvitaan tähän erikoismenettelyä, mutta tietyt (tarkat) kriteerit täyttävänä siitä voi joskus tulla noviisiluokan kautta eurooppalaiskissa. Jalostuksen suhteen ensimmäinen ja tärkein asia on tietysti selvittää kissan terveys. Tästä syystä jalostuskissoilta testataan ainakin FeLV (leukemiavirus), FIV (immunokatovirus) ja veriryhmä. Nämä kokeet otettiin myös Anselmilta. Usein myös ultrataan sydän ja munuaiset.
Koska Anselmin sukujuurista ei ole tarkempaa tietoa, päätin myös tutkia onko sen geeniperimässä pitkäkarvaisuutta. Eurooppalaisen rotukissan täytyy olla lyhytkarvainen, joten tämä on olennainen tieto kasvatuksessa.
Koska Anselmin sukujuurista ei ole tarkempaa tietoa, päätin myös tutkia onko sen geeniperimässä pitkäkarvaisuutta. Eurooppalaisen rotukissan täytyy olla lyhytkarvainen, joten tämä on olennainen tieto kasvatuksessa.
Sitten tuloksiin: Anselmi on veriryhmältään A ja sekä FeLV että FIV olivat negatiivisia. Eläinlääkäri myös tarkasti, että sillä ei ole napatyrää, joten näin ollen ei ole mitään terveydellisistä estettä etteikö Anselmia voisi käyttää jalostukseen.
Geenitesti sen sijaan osoitti, että Anselmi kantaa pitkäkarvageeniä. Se on siis genotyypiltään N/M4. Tuo tarkoittaa että se on lyhytkarvainen (N), mutta sillä on geenimutaatio M4 eli pitkäkarvaisuus perimässään.
Tämäkään ei estä jalostuskäyttöä, mutta naaraan valinnassa täytyy olla tarkka, koska sillä ei tuota pitkäkarvaisuusgeeniä saa löytyä. Lyhytkarvaisuus on dominoiva ominaisuus, joten pennuista voi tulla pitkäkarvaisia vain, jos sekä emolla että isällä on tuo geeni. Jos valittu naaras olisi perimältään lyhytkarvainen, Anselmin pennuista tulisi lyhytkarvaisia ulkoiselta olemukseltaan, ja on 50% todennäköisyys, että ne olisivat myös geeniperimältään lyhytkarvaisia.
Hoh hoijaa, ketä kiinnostaa... |
Aika näyttää miten käy. Muutama morsianehdokas olisi Anselmille ehkä jo tarjolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti