sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kissan aktivointikurssi


Viikolla blogin facebook sivulla oli kuva-arvoitus, jossa oli alla oleva kuva.


 Kyseessä on siis naksutin, jota käytetään apuna koulutuksessa. Sen avulla saadaan kissa palkittua juuri oikealla hetkellä oikein tehdystä asiasta.

Tämä kaikki liittyy siihen, että olemme osallistuneet Suomen agilitykissat ry:n järjestämälle Kissan aktivointikurssille. Kyseessä on verkkokurssi, jossa opastetaan kissan aktivointiin ja opetetaan muutama temppukin. 

Koska naksutin on sekä minulle että kissoille uusi juttu, aloitimme harjoittelun siihen tutustumisella. Käytännössä toteutin tämän niin, että kun naksuttimesta kuului ääni, kissa sai herkun. Tässä ideana on se, että kissa oppii yhdistämään naksuttimen äänen herkun saamiseen.

Siis mikä toi on?

Aika jännä vekotin, kun siitä lähtee tuollainen ääni.
Siitä pääsemmekin ensimmäiseen isompaan haasteeseen. Mikä olisi sopiva herkku? Raksut olisivat kaikista kätevimpiä siinä touhussa. Meillä Thriven raksut maistuvat parhaiten, ja Eemelille ne kyllä toimivatkin hyvin. Mutta Anselmi... Anselmi syö jonkin verran raksuja, mutta ne eivät ole sille niin suurta herkkua, että se niiden eteen näkisi vaivaa. Jotta pääsimme alkuun, herkkuina ovat toimineet lihanpalat, kananpalat ja juusto, joka tosin ei ole yhtä tehokas kuin lihat. Nuo lihat ovat muuten ok, mutta niiden käsittely on hieman sotkuista ja jatkoa ajatellen ne eivät ole ehkä paras vaihtoehto. Täytyy miettiä, jos löytäisin Anselmille jonkin kuivemmassa muodossa olevan herkun, mitä käyttää. 

Kurssilla tämän viikon tempputehtävänä oli opettaa kissa katsomaan kouluttajaa. Meillä kuitenkin jatkettiin harjoittelua sillä, että herkun saa sillä kun koskettaa/nuuhkaisee naksutinta. Tämä oli jotenkin helpompi ja konkreettisempi harjoitus sekä kissoille että minulle. 

Aluksi naksutinta pidettiin kissan tasolla, jotta se saa jutun juonesta kiinni.
 
Kun tämä alkoi toimia, naksutinta nostettiin niin, että kissa joutui nousemaan ylös yltääkseen naksuttimeen.
Toinen haaste on kahden kissan kanssa toimiminen yhtä aikaa. Eemeliä ei haittaa vaikka toinen kissa on mukana. Päinvastoin, kun yritin tehdä aktivointiharjoitusta erillisessä huoneessa, sitä lähinnä kiinnosti mitä muualla tapahtui. Anselmi on sen sijaan paljon herkempi häiriöille, eli jos/kun Eemeli tulee viereen hääräämään, sen mielenkiinto lopahtaa ja se siirtyy muualle. Eemeli on tällä viikolla viihtynyt niin hyvin parvekkeella, että olemme tehneet Anselmin kanssa harjoituksia silloin kun Eemeli on ollut siellä. Toki olemme tehneet harjoituksia myös molempien kissojen kanssa yhdessä. Silloin olen tehnyt aluksi harjoituksia Eemelin kanssa ja siirtynyt Anselmiin, kun Eemeli malttaa jo hieman odottaa vuoroaan.

Ai tästäkö sai namia?
Keskittynyt katse kohteeseen.
 Eemelin kanssa pääsimme etenemään viikon varsinaiseen Katso-harjoitukseenkin. Tämä onnistui muutaman kerran ihan hyvin, mutta aika paljon on vielä harjoittelemista.

Ai että ei tarvi kuin sua tuijottaa ja sitten tulee herkkuja?

 Eniten myös kissoja kuitenkin innostivat nuo naksuttimen kosketukset, joten niihin palasimme usein.

Jos nuolaisee sormesta, saako lisäherkkuja?

Ensinnä siis kosketetaan naksutinta.
Kuuluu naksautus, ja heti perään tulee kananpala palkkioksi.
 
Tässä koko jutun juju yhdessä kuvassa.

2 kommenttia: